9 Mart 2013 Cumartesi

Müslüm Gürses ...

Birkaç gün oldu belki kaybedeli. Herhangi bir şey yazmadım. Yazmak da pek adetim değildir aslında yitirilenin ardından ama unutulmasın istedim. Hayatının ne kadar acı dolu olduğu ve buna rağmen nasıl tutunduğu bilinsin istedim.
Hiç değilse iki satır ardından yazmış, hayatının özetini geçebilmiş olmak istedim Müslüm Baba'nın.
Dinler miydim şarkılarını? Yok, pek sayılmaz.
Ama saygı gösteririm.
Çünkü acıtmadan yaşamış. Canı acısa da,canını acıtsalar da 'intikam' gibi kirli hırsları olmamış, kimseyi yaralamamış, acıtmamış.
Yaşamış sadece.
Ne kadar acı çekerse çeksin yaşamayı bilmiş. Allah rahmet eylesin.

Müslüm Gürses, tedavi gördüğü hastanede 3 Mart 2013 Pazar günü hayatını kaybetti.

İsyankar, Bağrıyanık, Kul Sevdası, Mutlu Ol Yeter, İtirazım Var, Anlatamadım, Ağlattı Kader, Sev Yeter, Güldür Yüzümü, Esrarlı Gözler, Küskünüm, Hasret, Oğlum gibi sinema filmlerinde de rol aldı Müslüm Baba.


7 Mayıs 1953′de Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesi’nin Fıstıközü köyünde kerpiç bir evde dünyaya gelmiş. Annesi (merhume) Emine bir köylü kadını, babası Mehmet Akbaş ise rençbermiş. Müslüm Gürses türkü söylemeyi sever, bağlama çalarmış. Ahmet ve Zeynoiki kardeşi varmış. Müslüm Gürses’in çocukluğunun ilk yılları Şanlıurfa’da geçmiş.
Üç yaşındayken ekonomik nedenlerden dolayı ailecek Adana’ya göç etmişler.

Müslüm Gürses şarkıcılığa 1965 yılında, küçük yaşta Adana’da bir çay bahçesinde şarkılar söyleyerek başlamış, aynı zamanda Halkevine de gitmiş. Terzi çıraklığı ve kunduracılık yapmış. O yıllarda bir gazinoda sahneye çıkmış Müslüm Baba. İlkokuldan mezun olduktan sonra 14 yaşındayken, 1967 yılında Adana Aile Çay Bahçesi’nde düzenlenen yarışmaya katılmış ve birinci olmuş. Sesiyle küçük yaşlarda dikkat çeken Gürses kendisiyle yapılan bir röportajda o dönemle ilgili olarak şunları söylemiş: “İlkokulu bitirdim. Gerisi yok. Adana’da damda yatarken uzun hava okudum. Arkadaşım Halkevine gidiyordu. Ben de gittim. Derken Çukurova Radyosu’nda sanatçı oldum”. Soyadını da orada çalışırken “Gürses“ olarak değiştirmişler.

1967 yılından itibaren TRT-Adana-Çukurova Radyosunda da her hafta Cumartesi günü canlı olarak türküler söylemiş. 1968 yılından itibaren piyasaya ilk 45′likleri çıkarmaya başlamış. İlk plağı 1968 tarihli “Emmioğlu/Ovada Taşa Basma” plağıdır ve Ömür Plak basımıdır. Ömür Plak ile toplam 4 adet 45′lik yapmış. İstanbul’a gelen Gürses, Selahattin Sarıkaya ‘nın sahibi olduğu Sarıkaya Plak ile 2 adet 45′lik Plak yapmış. Daha sonra 1969 yılında yine İstanbul’da Palandöken firması ile çıkış parçası olan “Sevda Yüklü Kervanlar”ı içeren “Sevda Yüklü Kervanlar/Vurma Güzel Vurma” isimli 45′lik Plağı çıkmış.
Bu plak tam 300.000 adet satarak rekor kırmış.
Gürses, bu plaktan sonra askerliğini yapmış, tekrar İstanbul’a gelerek aynı firmada plaklarını çıkarmaya devam etmiş.



Müslüm Gürses arabesk furyasının ortalığı kasıp kavurduğu dönemde Yeşilçam'a da adım atmış. Çoğu şarkılı- türkülü 38 filmde rol almış. Bu arada başından benzerine ancak filmlerde rastlanacak olaylar da geçmiş. Bunlardan biri öldü sanılıp da morga kaldırılması mesela. Evet Müslüm Baba 1978 yılında Tarsus'tan Adana'ya giderken bir trafik kazası geçirmiş vekaza o kadar korkunçmuş ki onu aracın içinden çıkardıklarında öldüğünü sanıp morga kaldırmışlar. Ancak daha sonra yaşadığı anlaşılmış da tedavisine başlanmış. Ciddi ameliyatlar geçiren Gürses'in beynine plakalar takılmış.
Bir de daha önce ağabeyi öldürülen Müslüm Gürses, o olayın ardından ailesinden ayrılıp İstanbul'a gelmiş. Aile de Adana'daymış o esnada. Müslüm Gürses'in babası Mehmet Aktaş, Adana'da eşini yani Müslüm Gürses'in annesini öldürmüş. Bu olayın ardından Müslüm Gürses uzun yıllar boyu babasıyla yan yana gelmediği gibi tahminimce onu hiç affetmemiştir.

Aslında birkaç satırda anlattığımız 60 senelik ömründe neler neler yaşamış Müslüm Baba. Merhuma Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve sevenlerine baş sağlığı ve sabır dilerim...

2 yorum:

  1. Allah rahmet eylesin ..
    ananem de çok severdi onu, şimdi ananem de unutkanlık oldu söylesem de hatırlamaz sanırım..

    YanıtlaSil