1 Eylül 2014 Pazartesi

Mutlu evlilikler için 40 ipucu..

İnternette bambaşka şeyler araştırırken karşıma çıktı, paylaşmadan edemedim. Evli bir sürü arkadaşım var, benim gibi. Belki bunlara ihtiyaçları yok ama muhakkak en az bir kez okunması ve bazı zor anlarda hatırlanması gereken şeyler diye düşünüyorum. Zaman ayırıp okursanız da teşekkür ederim:)

Bu içerik posta gazetesi köşe yazarı Mehmet Coşkundeniz'in posta gazetesindeki yazısına aittir . (resim internetten alıntıdır) 

Zor olan evlilik değil.Evliliği zorlaştıran bizleriz.İstiyoruz ki, evlendiğimiz insan bizim kurallarımızla yaşasın.İstiyoruz ki,biz evlenmeden önceki hayatımızı sürdürelim ama evlendiğimiz kişi bize uysun.Sanıyoruz ki ,evlenince hedefimize ulaştık.Hayır,hedef evlilik değil,evliliği yürütmektir.Evlilik bir son değil,başlangıçtır.İşte evliliği yürütmenizi sağlayacak 40 önemli ipucu.

1 - Evliliğin aynı zamanda bir hayat ortaklığı olduğunu unutmayın.Ve ortağınıza hiç bir konuda asla yalan söylemeyin.

2- Siz birbirinizin düşmanı değilsiniz.Tartışmalarınız olabilir ama kin tutmayın,birbirinizden intikam almaya kalkışmayın.

3- Sizin için önemsiz olan bir şey eşiniz için çok önemli olabilir.Onun önemsediği şeylere saygı gösterin,bu konuda konuşursa mutlaka dinleyin.

4- Gün içinde eşinizin hatırını ,ne yaptığını mutlaka bir kez sorun.Bu,ona verdiğiniz değeri ve önemi gösterir.

5- Eşinizin beğenilerini aklınızda tutun.Bu beğenilere uygun küçük süprizler hazırlayın.

6- Bağlılığınız evlilik kurumuna değil,eşinize olsun.Zaten ancak kendinizi eşinize bağlı hissederseniz. evliliği yürütebilirsiniz.

7- Evliliğinizle ilgili en küçük sorunda bile ilk seçenek olarak boşanmayı aklınıza getirmeyin.Bu sorunu çözecek bir çok yol olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

8- Evlilikte "Biz" vurgusu çok önemlidir. "Benim evim", "Benim arabam" gibi bencilce tamlamalardan kaçının."Biz" sözcüğünü ne kadar kullanırsanız eşinizin size güveni o kadar artar.

9- Her konuda her zaman aynı şekilde düşünmek zorunda değilsiniz.Fikir ayrılığınız bir problem değil sizin zenginliğinizdir.

10- Tartışma sırasınd akullandığınız kelimeleri iyi seçin.Ayrıca vücut dilinizede dikkat edin.Yüzünüzün ifadesi eşinizden 'nefret eder' gibi olmasın.

11- Zamanla eşler arasında özel bir dil gelişir.Bu,kimsenin bilmediği bir dildir ama sizin ortaklığınızı,bağlılığınızı yansıtır.Bu dili koruyup,geliştirin.

12- Eşler birbirlerinin hatalarını anında yüzlerine söylerken ,birbrleri hakkında düşündükleri iyi şeyleri söylemezler ya da söylemeyi ertelerler.Eşiniz hakkında iyi bir şey söylemek istiyorsanız bundan kaçınmayın, üstlik bunu aklınıza geldiği o an söyleyin.

13- Hayatın içinde türlü türlü zorluklar vardır.Evli çiftler bu zorluklar karşısında birlikte güç birliği yapmalıdır.Zaten aslında evliliğin bir amacı da budur.Zor günlerinde asla eşinizi yalnız bırakmayın.

14- Birbiriniz hakkında olumsuz düşünceler bir süre sonra evliliğinizi yıpratmaya başlayacaktır.Bu olumsuz düşünceleri yok etmek için çaba gösterin.Bunun ilk adımıda eşinizi 'anlamak'tan geçer.

15- Eşinizin ailesi sizin yeni akrabalarınızdır.Kendi akrabalarınızla nasıl iyi ilişkiler kuruyorsanız ,eşinizin ailesiyle de kurmayı deneyin.Ama birinci önemdeki aşiniz ve sizin kurduğunuz yeni aile olduğunu sakın unutmayın.

16- Kendi geleceğinizle ilgili kararları ortak şekilde verin.Buna tatil planınız da dahil.Ve kararlarınızı alırken buna sizin ve eşinizin ailesi de dahil,kimseyi ortak etmeyin.

17- Eşiniz hayatta güvenebileceğiniz ilk ve en önemli kişidir.Bu nedenle başka herkesden daha değerlidir.Bunu ona da hissettirin.

18- Evliliğin içinde yaşayacağınız sıkıntılarda da size ilk yardımcı olacakkişi eşinizdir.Yani ,eşinizle ilgili bir sıkıntınız varsa ilk yarımı yine ondan isteyin.

19- Şüphe ve takip evlilği kemiren iki olgudur.Eşinizin her hareketini takip altına alırsanız bunun altından kalkamazsınız.

20- Birbirinizi aileleri hakkında,akrabaları hakkında olumsuz düşüncelere sahip olabilirsiniz .Ama bunu eşinize aktarırken seçeceğiniz kelimelere dikkat edin ; kötü,yaralayacıyı ,hakaret sözcükleri kullanmayın.

21- Birbirinize duyduğunuz saygı,birbirinize duyduğunuz sevginin perçinleyicisidir.İnsan sevdiğine saygı duyar.Bu nedenle birbirinize hitap ederken yaralayıcı kelimeler kullanmayın.

22- Geçmişte yaşadığınız zorlukları aşıp evliliğinizi yeniden rayına oturttuysanız artık yeniden o kötü günleri anmayın.Mümkün olduğunca yeni anılar biriktirin.

23- Çocuk evliliği kurtarmaz. 
Evlilik yolunda gitsin diye çocuk yapmayın.Çocuğunuz varsa da bunu evliliğinizin olağan akışını mümkün olduğunca en az şekilde etkilemesini sağlayın.Çocuğunuza duyduğunuz sevgiyi,eşinizden çalmayın.

24- Eşinizin sadakatini sınamak için sakın oyunlar oynamaya kalkmayın.Bunu yaptığınız anda ortaya çıkacak sonuçtan siz sorumlu olursunuz.

25- Sevgi sözcükleri konusunda cömert olun."Sevdiğimi biliyorsun ya " diyeceğinize "S eni seviyorum" deyin.Sevgiyi hem göstermek hem de söylemek gerekir.

26- Eşinizin incindiğini,kırıldığını bildiğiniz davranışları tekrarlamayın.Onu kızdıracak sözcükleri kullanmaktan kaçının.

27- Her an her şeyi birlikte yapmak zorunda değilsiniz.Ama kendiniz için ayırdığınız vakitte ne yapacağınız konusunda eşinizi bilgilendirin.

28- Sizden daha eski ve mutlu çiftlerin öğütlerine kulak verin.Tahminlerle yol alacağınıza yaşanmışlıkları örnek alın.

29- Hayatınızı planlamaktan çekinmeyin.Çocuk yapmak,ev almak,otomobil almak gibi konuları bir plan dahilinde hayata geçirin.

30- Evlilik 'katlanmak' değildir.İstemediğiniz hiçbir şeyi yapmayın.Eşiniz ısrar ederse ,bundan hoşlanmadığınızı açıkça belirtin.

31- Karı-koca olmak ,sevgili olmaktan vazgeçmek değildir.Evlenmeden önce yaptığınız faliyetleri,evlendikten sonra da sürdürebilirsiniz.

32- Başkalarına karşı ne kadar nazikseniz,eşinize karşı da o kadar nazik olmalısınız.Hatta onaidiğerlerinden daha fazla nazik olmalısınız.

33- Eşiniz sizin mabedinizdir.Mutlu bir evlilik,her köşesi mutlulukla döşenmiş evden geçer.Evinizi bir 'yuva' haline çevirmek için özen gösterin.

34- Bribirinizi asla değiştirmeye çalışmayın.Farklılıklarınızı kabul edin ve bundan bir şeyler öğrenmeye çalışın.Değişirseniz ya da değişmeye zorlarsanız büyük hata edersiniz.

35- Evliliğinizi yönetmek bir şirketi yönetmek gibidir.Ana hissedarı sizsiniz.Bu sermaye emektir,çabadır.Çaba göstermezseniz,şirketinizi halka açmak zorunda kalırsınız.

36- Eleştirilerinizi yalnızken yönetin.Başkalarının önünde asla birbirinizi eleştirmeyin.Hele hele birbirinizi ailesi önünde çok daha dikkatli olun.

37- Cinsellik evliliğin yarısıdır.Karı-koca arasında tabu olmaz.Cinsellik konusundaki sorunlarınız mutlaka konuşun.

38- Mutlu bir cinsel hayat,fantezilerle sağlanır.Birbirinize fantezilerinizi anlatmaktan çekinmeyin.Rahatsız olduğunuz bir durum varsa bunu da belirtin.

39- Hem doyurucu bir cinsellik hem de mutlu bir evlilik için bakımlı olmanız şart.Evlendiniz diye kendini salmayın.

40- Çözüm bulmak isterseniz bulursunuz.Olaylara her zaman pozitif yönünden bakın ve yapıcı olun.Bir evliliği kurmak zor ,yıkmak çok kolaydır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder