25 Eylül 2014 Perşembe

Nar ve Faydaları

Nar hakkında hatırlanması gereken 5 gerçek
Nar hakkında hatırlanması ve bilinmesi gereken 5 önemli detay var, bir web sayfasında rastladım ve paylaşayım dedim.
Yemesi, ayıklaması biraz zor olsa da, lezzeti, kokusu, görüntüsü bir başka Nar'ın. Ağacının çiçeği ayrı güzel durur, kokusu ayrı etkiler insanı. Bu kadar güzel ve hoş bir meyvenin de bir o kadar çok güzel etkileri var.
Yararları konusundaki açıklamalardan sonra talep patlaması yaşayan nar, bu kış da önemli destekleyicilerimizden biri olacak. Bilmeyenler ya da unutanlar için narın faydalarını gözden geçirmekte fayda var:

1- KANSERE KARŞI KORUYUCU ETKİSİ VAR
Nar hakkında hatırlanması gereken 5 gerçekAntioksidanlar, bizi kanserden ve kronik dejeneratif hastalıklardan (yaşlılık ve kaza gibi travmalar sonrası oluşan rahatsızlıklar) koruyan en güçlü silahlardır. Hepimizin kış aylarında taze veya taze sıkılmış olarak yemeyi tercih ettiği nar ve nar çekirdeği, yüksek dozda polifenolik bileşikler, tanen ve antosiyoninler içerirler ki; bu maddeler bilinen en güçlü antioksidanlar. Bunun yanı sıra içerisinde bulunan antisiyanidin, siyanidin, ellajik asit gibi antioksidanlar sayesinde östrojen hormonu sentezlenmesini engelleyerek, göğüs kanseri hücrelerinin üremesine karşı etki gösterdiği yönünde araştırmalar bulunuyor. Ayrıca son zamanlarda nar suyunun prostat kanserinin önlenmesinde doğal bir antioksidan olduğu konusu da gündemde. Güçlü antioksidan özelliğiyle adeta sihirli bir meyve gibi nitelendirilen narın, bağışıklık sistemini güçlendirerek, pek çok hastalıktan korumaya yardımcı olduğu da biliniyor.

Nar hakkında hatırlanması gereken 5 gerçek


2- C VİTAMİNİ İÇİN ETKİLİ BİR KAYNAK
Nar, suda eriyen vitaminlerden olan C vitaminini yüksek miktarda içeriyor. 100 ml nar suyu, yetişkin bir insanın 
günlük C vitamini gereksiniminin yüzde 16’sını karşılıyor. Ayrıca C vitamini yanında B vitaminlerini, demir, fosfor, sodyum, potasyum, çinko ve magnezyum minerallerini ve pektin denilen diyet lifini de içeriyor.


3- NAR YİYEN, KALBİNİ DE KORUR!
Narın en önemli özelliklerinden biri de kalbi koruması. Yapılan araştırmalara göre narda, serbest radikallere karşı güçlü etkisi olan çeşitli vitamin, mineral, enzim ve antioksidanlar bulunuyor ve bu zengin içerik, özellikle kardiyovasküler hastalıklarla mücadelede önemli bir etki gösteriyor. Yine içerisinde bulunan antioksidanlar ve diyet lifi sayesinde kandaki kötü kolesterol olarak nitelendirilen LDL’nin düşmesine yardımcı oluyor. Kötü kolesterolün damar çeperini delip duvara yerleşmesini ve tıkanıklıklar oluşturmasını önleyerek damar sertliğine karşı koruyucu, damar elastikiyetini artırıcı özellik gösteriyor. Kan basıncında artışa sebep olan ACE adlı enzim aktivitesini azaltarak, kan basıncını düşürücü etki sağlıyor ve bu sayede hipertansiyon hastaları için fayda gösteriyor.

4- NAR ÇEKİRDEĞİ GÜZELLEŞTİRİYOR
Nar hakkında hatırlanması gereken 5 gerçek
Narın çekirdeği de güzellik kaynağı. Nar çekirdeğinin antioksidan ve kolajen yapımını uyarıcı etkilerinden ötürü hem cilt kanserinden koruyucu hem de güzelleştirici etkisi bulunuyor. Bu sebeple nar çekirdeği yağından yapılan sabun ve cilt bakım ürünleri uzun zamandır birçok ülkede oldukça revaçta. Cilt sıkılaştırıcı, kırışıklık giderici ve tazeleyici, pürüzsüz görünüm verme özellikleriyle de nar, kadınların ihmal etmemesi gereken bir meyve olarak dikkat çekiyor.

5- İYİ BİR YAĞ SAVAŞÇISI
Yapılan bir araştırmaya göre nar suyunun karın çevresindeki yağları azaltmada etkili olduğu belirlenmiş. Bu araştırmaya göre, her gün içilen nar suyunun sadece 1 ay içinde karın çevresindeki yağ hücrelerinin gelişimini yavaşlattığı tespit edilmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder